Bereiden

Met vlees kun je heel veel kanten op. Je kunt vlees bakken, braden of grillen, maar ook stomen, smoren en stoven. We leggen er hier een aantal graag aan u uit.

Bakken

Vlees bakken doe je in een open pan op hoog vuur. Bakken is heel erg geschikt voor o.a. biefstuk, speklappen, karbonade, worst en kipfilet.

-Haal het vlees uit de koelkast en laat het op temperatuur komen.
-Dep het vlees droog met keukenpapier.
-Gebruik een pan die qua formaat past bij het vlees. In een te grote pan verbrandt de boter en in een te kleine pan kan je vlees niet gelijkmatig bakken.
-Laat de boter in de pan uitbruisen en lichtbruin worden.
-Schroei het vlees eerst aan beide kanten dicht en draai dan het vuur iets lager.
-Blijf het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig om.
-Prik niet met een vork in het vlees, maar gebruik een spatel of tang.
-Bak het vlees tot het bijna of helemaal gaar is (hangt af van de vleessoort).
-Blus eventueel af met water, wijn of bouillon voor een lekkere jus.

Braden

Vlees braden doe je in twee stappen: eerst braad je het aan in hete boter of olie, daarna voeg je wat vocht toe en laat je het langzaam verder garen in een pan of oven. Braden is geschikt voor o.a. fricandeau, rosbief, varkensfilet, runderbraadvlees en rollades.

-Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
-Laat de boter in de braadpan op laag vuur smelten en lichtbruin worden.
-Schroei het vlees in de pan aan alle kanten dicht.
-Voeg vocht toe en draai het vuur lager.
-Draai het vlees regelmatig om, bedruip met het braadvocht.
-Doe het deksel schuin op de braadpan.
-Je kunt het vlees nu in de pan of een braadslede (in de oven) verder braden.
-Haal na het braden het vlees uit de braadpan of -slede en laat het 10 minuten rusten.

Grillen en barbecuen

Met grillen maak je vlees gaar en bruin op een grill of barbecue. Voordelen: het smaakt extra lekker en je gebruikt weinig tot geen vet!

-Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
-Warm de grill, grillpan of barbecue altijd goed voor.
-Gebruik geen zout, maar wel kruiden. Van zout wordt de buitenkant vochtig waardoor het vlees niet goed kan dichtschroeien en geen mooie kleur krijgt. Het onttrekt vocht aan het vlees.
-Leg het vlees op de grill of barbecue. Schrik niet: het vlees plakt eerst vast aan je pan of barbecue, maar het laat vanzelf los. Draai het dan pas om!
-Let er bij varkensvlees en kip op dat je het goed gaart.  Wij hebben ook diverse gegaarde produkten die uitermate geschikt zijn voor de barbecue zoals spare ribs, drumsticks, barbecueworstjes en grillburgers.

Slow Cooking

Slow Cooking is een wat nieuwere term dat eigenlijk niet veel anders betekend dan langzaam koken, de tijd nemen. Bijvoorbeeld sudderen zoals oma dat vroeger kon. Slow Cooking is een techniek waarbij het collageen in vlees wordt omgezet in gelatine en daardoor wordt het zacht en mals. Je kunt dus vlees gebruiken dat veel collageen bevat zoals sucade of riblappen. Maar niet alleen rundvlees kun je stoven, ook varkensvlees zoals schouderfilet is perfect voor een stoofpotje. Denk ook eens aan een stoofpotje van kippendijen of kalfsschenkel!

Bij slow cooking hou je bereidingstemperaturen aan tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C. Die lagere temperaturen zorgen voor een rijke smaakontwikkeling, omdat alle ingrediënten tijd hebben om smaak af te geven. ‘s morgens opzetten en de hele dag lekker laten pruttelen. Dat komt de smaak ten goede omdat alle specerijen en kruiden zich kunnen ontwikkelen. Ook in de oven kun je heerlijke gerechten maken op lagere temperaturen.